Sparris med Creme Fondue
Sparris har en lång och intressant historia från Grekerna och framåt. Asparagus betyder stjälk på grekiska och är än idag det engelska namnet. Näringsvärdet är väldigt stort och man kan lugnt säga att den förenar nytta med nöje och njutning.
Det här behöver du till 4 personer:
12 vita sparris (Tänk på att sparris måste ätas färsk och att tjockare sparris är bättre än tunnare oavsett om det är grön eller vit sparris. Efter fyra dagar försvinner mycket av smaken och konsistensen blir träig.)
1 tesked salt
1 tesked ättika
1/ tesked socker
100 gram skalade räkor (Det går bra utan räkor också)
1 dl creme fraiche
1 dl färsk majonnäs (från kyldisken)
1 tesked dijonsenap
Så här gör du:
Skär av ca 2 cm av sparrisen längst ner (eller bryt av den längst ner – då brukar den dela sig på rätta stället). Skala av den hårda ytan med en potatisskalare nedanför knoppen. Bind samman sparrisen till en stor bunt med kökssnöre. Välj en hög kastrull som åtminstone rymmer sparrisen ända upp till knoppen om den står upp. Koka upp saltat vatten i en separat kastrull. Tillsätt salt, socker och ättika. Ställ sparrisbunten i kastrullen. Om nödvändigt så staga upp bunten med något som den kan luta sig mot om kastrullen är bred. Fyll vatten till en tredjedel av sparrisen. Låt det sjuda ca 3 minuter. Fyll sedan ytterligare en tredjedel och låt sjuda ytterligare 3 minuter. Fyll sedan kastrullen så högt du kan och låt sjuda de sista tre minuterna.
Häll av vattnet och låt sparrisen vila. Blanda samman creme fraiche, majonnäs och dijonsenap. Skala räkorna. Lägg tre sparris på en tallrik. Lägg en klick av cremen vid sidan och på den en handfull räkor. Servera direkt.