Skriv ut recept Skriv ut recept

En ytterst delikat soppa där krutongerna ger ett extra lyft. Det är hundra gånger bättre än alla soppor du kan köpa färdiga. Faktiskt en rätt som vi serverat som huvudrätt med mycket nöjda gäster.
Detta behöver du till fyra:
Till krutongerna:
4 skivor vitt fullkornsbröd, helst formbröd
2 msk olivolja
1 påse saffran
salt
Till soppan:
2 buntar sparris, helst vit, ca 1/2 kg totalt
4 msk smör
1 1/2 dl hackad gul lök
1/2 l vispgrädde
3 dl vitt vin
1 tsk salt
1 msk pressad citron
1 msk kantarellfond
1 tsk socker
2 msk finhackad gräslök
Så här gör du:
Krutongerna:
Skär bort kanterna från brödet och kasta det. Skär brödet i små fyrkanter.
Hetta upp oljan i en stekpanna. Krossa saffranen ordentligt i påsen. Därefter häller du det i oljan och låter det steka samman till dess att oljan blir saffransfärgad. Det tar ca 1 minut.
Lägg i krutongerna och vänd hela tiden med en stekspade eller sked så att de får kontakt med oljan. Stek till dess att brödet fått färg och är knaprigt
Soppan:
Ta bort den vediga biten längst ner på sparrisen och skala den om den är vit och grov. Skär därefter sparrisen i 2 cm långa bitar.
Smält smöret i en kastrull och lägg i löken. Stek den så att den blir mjuk men inte får färg. Lägg i alla övriga ingredienser utom sparrisen och gräslöken och koka upp. Lägg därefter i sparrisen och låt koka 5 minuter om det är tunn grön sparris och 12 minuter om det är kraftig vit sparris.
När du känner att sparrisen mjuknat kör du soppan i omgångar i en matberedare. Sila därefter det du kört och upprepa till dess att hela soppan är körd och silad. Värm upp igen. Servera i skål och strö över krutonger och hackad gräslök.