Svamptartelett
En riktigt fin liten förrätt där du kan välja din favoritsvamp eller svamp som du plockat själv.
Detta behöver du till fyra som en förrätt:
1 matsked olivolja
1 stor gul lök i tunna skivor
1 matsked smör
5 dl champinjoner i tunna skivor
1 klyfta vitlök, finhackad
1/2 tesked torr timjan
salt och peppar efter smak
1/2 dl vitt vin
1 tesked koncentrerad kantarellfond
Färdig smördeg
3 dl riven Västerbottensost
1 ägg och en matsked vatten hopvispad
Hackad persilja till dekor
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg bakpapper på en plåt
Hetta upp oljan i en stekpanna och lägg i löken. Stek på medelvärme och rör om då och då till dess att det börjar karamelisera. Det tar ca 20 minuter.
Lägg i smöret i stekpannan. När smöret smält lägg i svampen och låt den steka under omrörning då och då till dess att svampen blir mjuk.
Lägg i timjan, kantarellfond, vitlök, vitt vin och salt och peppar. Koka upp och låt koka till dess att vätskan ångat bort.
Lägg ut smördegen och tryck ut cirklar med en kaffekopp. Kavla ut restbitarna och gör fler smördegscirklar.
Lägg smördegsplattorna på plåten med bakpapper. Pensla yttersta kanten på alla plattorna med äggblandningen. Lägg en hög med svanpröran mitt på plattan så att det blir ca 1/2 centimeter längst ut. Toppa med generöst med Västerbottensost. Baka mitt i ugnen till dess att osten och smördegen får färg. Det tar ca 20 minuter. Dekorera med hackad persilja.