Skriv ut recept Skriv ut recept

Klassisk fransk specialitet, som du kanske träffat på med äpple eller bär som dessert eller med tomat som en liten sidekick. Med lök blir det en liten smaksensation som du måste prova. Enklare än man kan tro.

Det här behöver du till en tarte:
4 stora gula lökar i tunna jämntjocka skivor
50 g smör
2 msk färska timjanblad
1 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
2 msk vitvinsvinäger
Färdig kall smördeg (eller gör egen)

Så här gör du:
Ta fram en stor stekpanna som kan vara i ugnen.
Starta med att knåda fram en smördegsplatta som är lika stor som stekpannan. Enklast gör du det medan stekpannan är kall och du kavlar ut en smördegsplatta större än stekpannan och så lägger du bara stekpannan upp och ner på smördegen och skär runt om. Håll smördegen kall innan du ska använda den.
Hetta upp smöret på medelvärme i stekpannan. Lägg i lökringarna och tryck dem samman så mycket som möjligt. De krymper medan du steker dem så var beredd att trycka ihop dem och lägg i mer lök så att du får ett tätt lager.
Salta och peppra. Lägg på timjan. Häll över vinägern.
Sätt ugnen på 200 grader.
Låt löken steka 10-15 minuter.
Lägg på smördegslocket och tryck till så att det kommer ner till löken överallt.
Ställ mitt i ugnen och låt baka 20 minuter till dess att smördegen fått fin färg.
Ta den ur ugnen och låt vila 10 minuter. Lägg en stor tallrik eller skärbräda över stekpannan och vänd den upp och ner så att smördegen kommer ner. Lyft försiktigt bort stekpannan. Var beredd med en kniv eller stekspade och du behöver ”knuffa till” någon lök. Servera direkt tillsammans med kött eller fisk. Eller bara som den är med en klick creme fraiche med lite citron och rivet citronskal.