Skriv ut recept Skriv ut recept

Toscansk Druvfocaccia

,

Ett superläckert bröd som du kan servera som det är till ett glas vin eller som kuvertbröd till en sallad eller en soppa. Lätt att göra och älskat av många. Detta behöver du till ett helt bröd på plåt:
Till degen:
8 dl vetemjöl
3 dl normalmjölk
2 dl varmt vatten
1/2 paket färsk jäst
1 tsk salt
6 msk olivolja
1 l små blå färska vindruvor
grovt salt till serveringen
4 hela kvistar färsk rosmarin till bakningen
Färska rosmarinblad till serveringen
Så här gör du:
Degen:
Blanda samman jästen med det varma vattnet. Rör till dess att jästen löst sig helt i vattnet. Ställ åt sidan.
Blanda mjölet med mjölken och 1 tesked salt. Det blir enklast med en matmaskin med degkrok, men man kan använda gammal klassisk handkraft också. Blanda till dess att degen klibbar, men inte klistrar.
Blanda ner jästblandningen och 3 msk av oljan, en msk i sänder. Kör samman degen och du kan uppleva att oljan inte vill vara med och leka, men bara håll ut. Till slut åker den med.
Forma degen till en boll. Pensla degbollen med olja runt om och lägg den därefter i en stor skål. Täck skålen med en ren handduk. Ställ åt sidan.
Låt degen jäsa i 1 timma.
Göra ut brödet:
Sätt ugnen på 175 grader.
Dela upp degen i två lila stora bitar. Tryck ut ena deghalvan på ett bakpapper. Kavla det till samma form som papperet. Drag papperet med den kavlade degen till en bakplåt. Dela upp druvorna i två lika delar. Räkna hur många druvor det är i den ena delen. Tryck fördjupningar med pekfingret i degen så att du får lika många hål som druvor. Det är viktigt att du bara gör fördjupningar så att det är deg kvar över plåten. Inte hål rakt genom degen. Placera en druva i varje hål.
Kavla ut den andra deghalvan på samma sätt. Gör fördjupningar på samma sätt i den här deghalvan och flytta därefter degen så att den ligger över den andra degen på plåten. Placera druvor i fördjupningarna på den övre degplattan. Pensla degen med olivolja, generöst. Låt degen stå 20 minuter. Placera därefter rosmarinkvistarna löst ovan på degen och ställ sedan plåten mitt i ugnen. Baka ca 45 minuter eller till dess att brödet fått färg. Ta bort rosmarinkvistarna. Låt brödet svalna lite, pensla det med olivolja och strö över grovt salt. Strö över lite rosmarin och dela det därefter i stora portionsbitar med en vass kniv.