Skriv ut recept Skriv ut recept

Turkisk köttfärsgryta med aubergin

,

Härligt kraftig smak som många gillar. Inte så svårt att laga. Lite trevligt pyssel bara.
Det här behöver du till fyra:
5 auberginer
1 dl olivolja till stekning av olika saker
1 stor gul lök
1 msk olivolja
1 stor grön paprika
600 g mager köttfärs
1 stor tomat
1 msk tomatpuré
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1/2 tsk timjan
till tomatsåsen:
3 stora tomater
2 msk tomatpuré
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk socker
1 tsk oregano
3 msk smör
3 msk mjöl
6 dl mjölk
3 dl riven gratängost
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala auberginerna uppifrån och ner så att du lämnar ränder av skal kvar som på en tiger. Spara lika mycket som du tar bort.Skär auberginerna i ca 1/2 cm tjocka skivor. Lägg alla skivorna i en stor kastrull med kallt saltat vatten i minst 30 minuter. Det tar bort bitterheten.
Ta bort kärnorna fån paprikan och skär den i tunna skivor. Hacka tomaten och hacka löken fint.
Stek löken i 1 msk olivolja till dess att den är mjuk. Lägg i paprikaringarna och fortsätt steka till dess att de mjuknar. Lägg i köttet och stek det och rör om med en gaffel till dess att köttet blivit brunt. Lägg i hackad tomat, tomatpuré och kryddorna. Låt koka samman under lock i tio minuter och ta sedan av värmen.Hacka de resterande tomaterna och lägg dem i en kastrull. Tillsätt tomatpuré, salt, peppar, oregano och socker och låt sjuda under omrörning i tio minuter. Ta av värmen.
Ta upp aubergineskivorna ur vattnet och torka dem med hushållspapper. Stek skivorna i olivolja med hög värme så att auberginen få färg på båda sidor.
Placera aubergineskivorna i botten på en smord stor ugnsfast form. Tryck ihop skivorna så att det blir så lite avstånd mellan dem som möjligt.
Sprid ut tomatsåsen över auberginen. Sprid därefter ut köttfärssåsen över tomatsåsen.
Smält smöret och rör ner mjölet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt koka samman till dess att det tjocknar. Salta och peppra.
Sprid såsen över köttfärssåsen. Strö över osten och placera mitt i ugnen. Kör till dess att osten får fin färg.
Låt rätten vila 10 minuter innan du serverar så att ingen bränner sig.
Vill du ha något vid sidan så blir en grön sallad bra kanske med en aning vitt ris.