Skriv ut recept Skriv ut recept

En mycket trevlig förrätt eller en liten lunchrätt. Vi har lagat den i portionsskålar, men den kan lika gärna göras på stort fat. Är en utmärkt bufférätt. Passar till fest.
Det här behöver du till fyra som förrätt:
2 msk smör
1 dl finhackad schalottenlök
1 tesked salt
2 dl vispgrädde
1 msk pressad citron
1/2 dl creme fraiche
2 msk finhackad dill plus kvistar till serveringen
1 tsk finrivet citronskal
8 stora ägg i rumstemperatur
200 g rökt lax, skuren i tunna skivor
4 tsk laxrom
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader
Smörj 4 ugnsfasta portionsskålar (alternativt ett större fat)
Hetta upp smöret i en medelstor kastrull. Lägg i löken och saltet och stek på låg värme i 10 minuter så att löken blir mjuk, men inte får färg.
Vispa ner häften av grädden, creme fraiche, citron, citronskal och dill. Ta av värmen direkt
Fördela gräddsåsen mellan skålarna. Knäck två ägg i varje skål. Toppa med den sparade grädden. Salta och peppra. Baka mitt i ugnen i 20 minuter.
Ta ur ugnen och fördela laxen ovanpå äggen. Lägg på en tesked laxrom. Dekorera med dill och servera direkt – varmt.