Vichyssoise
Verkligen en klassisk fattigmansmat (även känd som potatissoppa), som smakar så otroligt gott och som vi kryddar uppå lite extra för riktigt många smaker. Lite pyssel, men egentligen väldigt enkelt.
Detta behöver du till fyra personer:
2 stora bakpotatisar
75 g smör
2 msk kantarellfond
3 ansjovisfiléer, finhackade
1 kvist rosmarin
1 kvist timjan
1 stor gul lök, finhackad
2 dl vitt vin
2 msk pressad citron
3 dl grädde
2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
2 krm muskot
Skivad purjolök till serveringen
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader
Baka potatisarna i 45 minuter eller till dess att de blir mjuka.
Hetta upp smöret och stek löken mjuk i en stor kastrull.
Lägg i alla alla ingredienser utöver grädden i löken och låt koka samman i 45 minuter under lock.
Ta bort kryddkvistarna.
Halvera potatisarna och gröp ur allt ”potatiskött”. Lägg ner potatisen i kryddblandningen.
Kör slät med stavmixer.
Rör ner grädden och justera med mera vin om soppan blir för tjock. Det beror på att olika potatissorter har olika innehåll av stärkelse.
Servera soppan het med lite skivad purjolök och bröd vid sidan eller som krutonger i soppan.