Vit sparris med gräddig apelsinsås

Detta är en rätt som kan lagas med eller utan bacon så det kan vara vegetariskt om du vill. Ta då bara bort baconen ur receptet. Den bidrar bara med baconarom.
Detta behöver du till fyra som en förrätt:
12 vita sparrisar, skalade och med den torra slutbiten bortskuren
2 matskedar pressad citron
1 tesked socker
1 dl tärnad bacon
2 matskedar smör
2 schalottenlökar
det rivna skalet av en apelsin
1 matsked grönsaksfond
1 1/2 dl apelsinjuice
2 dl vispgrädde
2 matskedar färsk körvel plus extra till garnering
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Koka upp vatten i en kastrull stor nog för sparrisen med citron och socker (en stekpanna brukar fungera)
Placera de färdiga sparrisarna i det kokande vattnet och låt koka i 15 minuter.
Ta omedelbart upp sparrisen ur vattnet och spara 1 dl av det för senare bruk.
Lägg sparrisen på en het tallrik och täck med metallfolie.
Stek baconen så att allt fett smälter bort. Lägg därefter direkt baconen utan fett på hushållspapper och låt det torka. Kasta bort baconfettet.
Smält smöret i en kastrull och lägg därefter i den hackade schalottenlöken. Stek till dess att den fått färg. Lägg i apelsinskalet och blanda väl. Häll på det sparade sparrisvattnet, fonden och apelsinjuicen. Låt koka kraftigt och reducera till hälften. Häll på grädden och koka samman till dess att det tjocknar. Lägg i körveln och blanda samman väl.
Montera sparrisen med lite sås. Använder du baconet så strö över det och sist garnerar du med frisk körvel.

Skriv ut recept Skriv ut recept

Månadens viner