Beskrivning
Land: Frankrike
Område: Languedoc, Vins de Pays d´Oc
Årgång: 2017
Alkoholhalt: 13,5 %
Producent: Laurent Miquel
Druvsammansättning: Pinot Noir 100%
Doft: Fruktig och kryddig doft med inslag av jordgubbar, hallon och körsbär.
Smak: Fruktigt, kryddigt och friskt vin med smak av hallon, körsbär, choklad, vanilj och kryddor.
Odlingen:
Jordmånen består av kalksten och lera och vinstockarna är i genomsnitt 20 år gamla. Druvorna skördas på natten, därefter genomför man en kallmaceration under 5-7 dagar. Man låter sedan temperaturen stiga och jäsningen sker under 25-26 grader i rostfria ståltankar. Under skalmacerationen så växlar man mellan att trycka ner skalhatten och pumpa över musten. Ungefär 20% av vinet genomgår malolaktisk jäsning i 1-2 år gamla, 228 liters ekfat och lagras i dessa fat under några månader fram till buteljeringen.
Efter en mild och regnig vinter så drabbades man av stora problem med frost under slutet av april. Det gjorde att man redan då kunde konstatera att det skulle bli en liten skörd, den mycket torra och varma sommaren gjorde inget för att öka på juicen i druvorna men såg till att man istället fick en skörd av koncentrerade druvor av hög kvalité.
Om producenten:
Laurent Miquel är en ung och företagsam vinmakare med rötter i St Chinian och familjeegendomen Château Cazal Viel. Denna egendom på cirka 150 hektar, har varit en central odlare i flera sekel men ruinerades av flera generationers vanstyre. Henri Miquel, som är Laurents far, byggde enträget åter upp egendomen till en av de ledande i St Chinian och Languedoc. Laurent utbildade sig till vinmakare och har med Château Cazal Viel som bas bildat en négociant-verksamhet under sitt eget namn. I samarbete med druvodlare i Languedoc skapar Laurent moderna viner med intensiv fruktighet som dock bygger på en solid struktur.