Skriv ut recept Skriv ut recept

Ett recept som kan göras på färska rödbetor i säsong eller gamla rödbetor hela året. Fungerar som en egen vegetarisk rätt eller som ett tillbehör till kött eller fisk. Kan också läggas i sallad.

Detta behöver du till fyra:
1 kg rödbetor utan blast eller blad och skrubbade ordentligt rena
2 msk olivolja
salt
till glaceringen
1 dl balsamvinäger
1 tsk socker
1 dl apelsinjuice
2 msk granatäppelkärnor

Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
När rödbetorna torkat efter tvätten penslar du dem med olivolja utanpå skalet. Därefter saltar du generöst.
lägg aluminiumfolie på en plåt och lägg rödbetorna på folien. Täck det hela med mer folie. Ställ mitt i ugnen. Baka i två timmar (något kortare om det är små nya rödbetor).
Blanda samman balsamvinäger, socker och apelsinjuice. Koka upp i en kastrull och koka till dess att såsen tjocknar nästan som en sirap.
När rödbetorna bakats färdigt tar du dem ur ugnen och låter dem svalna, men de ska fortfarande vara varma. Peta av skalet och skär rödbetorna i klyftor. Pensla rödbetsklyftorna med balsamglacen och lägg dem i en serveringsskål. Strö över granatäppelkärnorna. Servera direkt.