Enzo Bartoli Cortese 119.-

Piemontes eget vita vin, som njuts lokalt med allt från fiskrätter till rostat kalvkött. Riktigt bra vin för inga pengar.

119.00 kr

Köp produkt

Artikelnr: 7637701 Kategori:

Beskrivning

Land: Italien
Distrikt: Piemonte
Alkoholhalt: 12%
Druvor: Cortese, 96%, Sauvignon Blanc, 4%
Sockerhalt: 3 g/l
Producent: MGM Mondo del Vino
Smaken är torr, medelfyllig och blommig med inslag av citron, lime, äpple, mineral och persika. I den långa eftersmaken finns även en del nötiga toner.
Vinet kan lagras ytterligare 1–2 år för ännu större komplexitet, men dricks utmärkt nu till enklare fiskrätter och sallader. I kuststaden Genova serveras cortese gärna till havets läckerheter.

Cortese har odlats i Piemonte sedan 700-talet och kommer ursprungligen från landet vid bergens fot. Detta vin kommer från kullarna kring Tortona, nära Gavi, där den mest högkvalitativa frukten frodas. Cortese är den enda vita druvan som får användas i Gavi.
I strävan att komma upp med de bästa vinerna och den perfekta balansen, så har vi i detta fall de-klassificerat Gavi DOCG frukt, till Cortese DOC. Detta för att kunna blanda Cotrese:n med 4 % av Sauvignon Blanc.

Vinet är elegant och balanserat och Sauvignon Blanc:en tillför syra och fräschör. Vinet är torrt, medelfylligt och blommigt med inslag av citron, lime, äpple, mineral och persika. I den lång eftersmaken finns det även en del nötiga toner. Med lite ålder så får vinet ofta lite honungstoner.

Detta vin går att lagra i 1-2 år för ännu större komplexitet, men dricks utmärkt nu på en gång. I Italien så dricker de Cortese som den är, eller med enklare fiskrätter och sallader. Piemonte gränsar även till Ligurien där Cortese och Gavi med fördel serveras till havets läckerheter.

Passande recept