Groh Grauburgunder 119.-

Ett väldigt bra vin på druvan Grauburgunder, som är samma som Pinot Gris i Alsace. Vinet har förhållandevis låg sockerhalt för att vara Trocken. Vi rekommenderar det starkt. Tyska viner ät på stark frammarsch.

119.00 kr

Köp produkt

Artikelnr: 555101 Kategori:

Beskrivning

Land: Tyskland
Distrikt: Rheinhessen
Druva: 100% Grauburgunder
Alkoholhalt 12%
Sockerhalt: 2,6 g/l
Årgång: 2016
Ekologiskt odlade druvor

Karaktär: Gyllengul färg med något gröna inslag. Doften är stor med inslag av honung, ananas, vita blommor och en lätt aromatisk doft. Ett torrt och fylligt vin med smaker av honung, aprikos och citrusfrukter.

Grauburgunder ger oftast robusta, fylliga vita viner med avrundad syra.

Vinifiering: Vindruvorna skördas manuellt och alkoholjäser i temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet får sedan vila på jästfällningen i fyra månader för att addera mer kropp och komplexitet till vinet.

Om producenten:
Familjen Groh har producerat vin i flera generationer och de första vingårdarna köptes redan 1899 av Heinrich Groh. Idag är det fjärde generationen som driver vingården och vinmakaren Axel Groh strävar efter att tydligt få vingårdarnas och jordmånernas olika karaktärer att tydligt avspegla sig i vinerna. Han pressar försiktigt och blandar modern och traditionell teknik. Modern jäsning i rostfria ståltankar vid låg temperatur kombineras med jäsning i klassiska ekfat.
Vingården är vackert belägen i Bechtheim i södra delen av regionen Wonnegau i Rheinhessen. Jordmånen består mestadels av kalksten idealisk för odling av olika Pinot-druvor i. Idag har Axel Groh 12 hektar planterade vinodlingar och producerar ca 100 000 flaskor per år. Vingården är planterad med de gröna druvorna Riesling, Müller-Thurgau, Silvaner, Chardonnay, Pinot gris, Pinot blanc, Kerner, Huxelrebe och Sauvignon blanc, de röda sorterna är Pinot noir, Regent, Dornfelder, Cabernet sauvignon och Merlot.
Som en av de första producenterna i Tyskland att producera fatlagrade chardonnayviner, blev han känd som ”Chardonnay-kungen”. Vid IWC Wien international tävlar årligen ca 11 000 olika viner från hela världen i olika kategorier, Weinguts Grohs Chardonnay Rosengarten placerade sig på en andra plats i Kategorin Chardonnay.

 

Passande recept