Skriv ut recept Skriv ut recept

En lyxig risotto som passar utmärkt som förrätt eller som ett litet va5mt tilltugg till ett glas mousserande innan middagen.
Detta behövs till fyra smårätter:
2 Schalottenlökar finhackade (ca 1 dl)
2 stora vitlöksklyftor, finhackade
2 matskedar olivolja
4 matskedar smör till olika saker
3 dl stekta champinjoner
3 dl Mousserande vin
1 liter färdigblandad kycklingfond
2 matskedar pressad citron
6 kvistar färsk timjan till olika saker
2 dl Arborio ris
3 dl riven Parmesan
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Smält 2 matskedar smör i en liten kastrull och stek ca 6 dl färska Champinjoner till dess att de mjuknar och faller samman. Ställ åt sidan.
Hetta upp oljan och två matskedar smör i en stor kastrull.
Lägg i lök och vitlök och stek under omrörning 4 minuter till dess att det blivit mjukt.
Lägg i riset och rör kraftigt så att det blandar sig ordentligt. Låt steka tillsammans två minuter.
Lägg i svampen och rör om ordentligt. Låt steka samman till dess att riset börjar fastna i botten.
Tillsätt det mousserande vinet. Rör om hela tiden till dess att riset börjar fastna igen.
Lägg i hälften av timjan och 2 dl fond. Sätt ner värmen och rör till dess att riset blir torrt. Fortsätt att tillsätta fonden i omgångar. Efter ca 30 minuter börja bita i riskorn. De ska vara fasta, men inte hårda när det är klart.
Riset ska vara löst i konsistensen, trögflytande och inte som risgröt.
Tillsätt citron, resten av timjanbladen och osten. Rör om till dess att osten smält. Blir det för tjockt och grötigt häll i lite mer fond eller vatten.
Smaka av med salt och peppar och servera omedelbart.