Skriv ut recept Skriv ut recept

På italienska heter det ”Tagliatelle ai funghi porcini” och är en riktig italiensk klassiker. Är väldigt lätt att laga och passar perfekt året runt. Blir en bra förrätt också till en ambitiös middag. Men allra bäst som en vegetarisk huvudrätt en skön vardagskväll.
Detta behöver du till fyra:
250 g tagliatelle pasta
75 g smör
1 matsked olivolja
3 vitlöksklyftor, finhackade
15 cl vitt vin
1 tesked kantarellfond (koncentrerad)
1 tesked grönsaksfond (koncentrerad)
saften från 1/2 citron
300 g skogschampinjoner skurna i bitar
3 matskedar hackad persilja
Salt och peppar efter smak
100 g riven parmesan till serveringen
Så här gör du:
Koka pastan i en kastrull ca 10 minuter eller till dess att den är mjuk, men fast (al dente).
Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Lägg i den hackade vitlöken och låt den fräsa under omrörning i 30 sekunder. Lägg i svampen, vinet och fonderna och koka i ca 8 minuter. Ta bort från värmen. Häll i den pressade citronen och smaka av med salt och peppar.
Sila bort vattnet från pastan och låt den ånga en minut. Lägg därefter tillbaka pastan i kastrullen och slå över svampsåsen och lägg i persiljan. Vänd runt ordentligt. Såsen kommer att tjockna när du blandar med pastan.
Servera direkt med riven parmesan.