Köttpiroger med het ajvar
Lite ungersk matinspiration. Passar som lunch, fingermat efter promenaden eller nattmat.
Lätt att laga och lätt att förbered bara för att värma och äta.
Detta behöver du till fyra:
Köttsåsen:
250 g köttfärs
1 normalstor morot, finhackad
1 lök, finhackad
1 selleristjälk, finhackad
1 tsk lökfond
1 msk tomatpuré
salt och peppar
olja och smör att steka i
Färdig smördeg på rulle
1 uppvispat ägg
Ajvar:
8 röda paprikor
1 dl neutral olja
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
1 msk vinäger
1 msk koncentrerad lökfond
2 tsk piri-piri sås
Så här gör du:
Hetta upp olja och smör i en stekpanna. Stek löken mjuk och lägg i tomatpuré, fond, morot och selleri. Låt det steka samman några minuter. Lägg i köttfärsen och blanda samman. Stek till dess att köttet blivit genomstekt. Smaka av med salt och peppar.
Ajvar:
Baka paprikan i ugnen i 250 grader i 30 minuter. Det blir lättare sedan att skala paprikan om du lägger den i en papperspåse medan den bakas.
Låt paprikan svalna och skala och rensa den. Skär den sedan i mindre bitar.
Stek paprikabitarna i lite av oljan i en timme. Tillsätt successivt mer och mer olja och rör om då och då. Mot slutet tillsätter du vinäger, fond, piri-piri, salt och peppar.
Kör paprikaröran i blender eller matberedare till en jämn sås.
Pirogerna:
Stansa ut smördeg med t.ex. en tekopp eller en liten skål. Lägg köttfärs på ena halvan och vik över den tomma halvan. Kläm samman till en tät pirog. Pensla med ägg och baka i 175 grader i ca 25 minuter eller till dess att pirogerna fått färg.
Servera varma piroger med kall sås.