Skriv ut recept Skriv ut recept

Neapolitansk pizza

, ,

Bjud på äkta italiensk pizza och få en genuin matupplevelse. Gör en stor pizza att dela på eller dela upp degen i fyra portionspizzor.

Detta behöver du till fyra:
Till pizzadegen:
7 dl vetemjöl
1/2 paket jäst
1 dl olivolja
2 dl varmt men inte hett vatten
1 tesked salt
Till toppingen:
Peston:
8 vitlöksklyftor, finhackade och därefter vända i två matskedar olivolja
5 dl basilikablad utan stjälkar, sköljda och hoppressade
2 dl riven parmesan
1 dl rostade pinjenötter
2 matskedar pressad citron
1 1/2 dl olivolja
salt efter smak
Att lägga på:
1/2 kg körsbärstomater
2 paket mozzarella ost
3 dl riven herrgårdsost
hackad färsk oregano

Så här gör du:
Blanda mjöl, salt och smulad jäst.
Häll i olivoljan och blanda samman. Häll i vattnet och arbeta in det i degen. När degen är jämn och seg lägger du degen under en duk och låter den jäsa i rumstemperatur 1 timma. Har du tid kan du låta degen jäsa i kylskåp över natten. Då blir det ändå bättre. När du ska baka ut pizzan tar du degen och knådar den igen innan du kavlar ut den. Kavla diagonalt, snett, så får du en rund pizza. Kavla så att  degen blir riktigt tunn.
Gör peston:
Värm en kastrull på medelvärme och lägg i vitlöken i sin olja. Rör konstant i 30 sekunder och ta därefter kastrullen från värmen.
Lägg alla ingredienserna inklusive vitlöken i en matberedare. Kör med intervall så att basilikabladen blir helt hackade liksom pinjenötterna. Kör till dess att peston är mjuk, djupt grön och har en krämig, men inte rinnande konsistens. Flytta peston till en skål. Smaka av med salt.
Sprid ut peston jämnt över pizzan. Lämna ca 1 centimeter fri runt hela pizzan.
Strö herrgårdsosten över såsen och placera mozzarellan i tunna skivor över den rivna osten. Skiva tomaterna tunt och placera dem längst upp. Strö över hackad oregano.
Stoppa pizzan i het ugn (250 grader) och baka i 10-12 minuter eller till dess att osten smält och börjar få färg.
Servera.