Skriv ut recept Skriv ut recept

Risotto med räkor och saffran

, ,

Klassisk italiensk mat som är en stor favorit för oss. Egentligen mycket lättlagat. Bara ta det lugnt och ta ett steg i sänder.
Det här behöver du till fyra:
1 liter kycklingfond
1 tesked saffran
6 msk smör till olika saker
3 dl vitt torrt enkelt vin
1 stor gul lök, finhackade
2 selleristjälkar, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
5 dl risottoris
20 gröna sparrisar, skurna i fyra cm långa bitar
5 hg räkor, skalade
2 msk pressad citron
1 dl finhackad persilja
2 dl riven parmesan
1 dl grädde
salt och peppar efter smak
Extra parmesan till serveingen
Så här gör du:
Krossa saffran med baksidan av en sked om det är så kallade saffransblommor du köpt.
Koka upp fonden och lägg i saffran och låt den sjuda till dess att färgen utvecklat sig.
Smält två matskedar smör i en kastrull och låt sparrisbitarna steka i smöret 5 minuter. Ta sedan bort från värmen.
Smält 2msk smör och stek löken och sellerin till dess att löken mjuknat. Lägg i vitlöken och stek ytterligare en minut.
Lägg i riset och rör konstant så att riset börjar fastna utan att få färg. Lägg i vinet och fortsätt röra. Låt koka till dess att vinet nästa helt har reducerats bort. Rör ner fonden och låt sjuda på lite lägre värme i 20 minuter. Rör om då och då. Rör ner 2 msk smör och låt det smälta in. Rör ner den rivna parmesanen och den pressade citronen. Smaka av med salt och peppar.
Vänd ner räkor persilja och sparris och låt sjuda tillsammans i fem minuter. Servera med lite extra riven parmesan. Gärna i en skål så att man kan ta det man vill ha.