Skriv ut recept Skriv ut recept

En mycket delikat förrätt, som du kan bjuda vem som helst på:
Detta behöver du till fyra personer:
1 rulle färdig smördeg
en nypa kajennpeppar
till fyllningen:
1 stor gul lök, finhackad
400 g skogschampinjoner, finhackade
1 msk koncentrerad kantarellfond
25 g smör
1/2 dl färsk dragon, finhackad
salt och peppar
1 msk svartvinbärssaft eller svartvinbärsgelé
2 dl vispgrädde
till garnityr:
2 dl kantareller eller annan svamp, grovhackad
citronsaft
gräslök, finhackad
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Rulla ut smördegen på ett bakpapper på en plåt. Pricka små hål på hela smördegsplattan med en gaffel. Sprinkla med lite kajennpeppar.
Lägg ett annat bakpapper över smördegen så att den inte reser sig för mycket. Baka i 20 minuter mitt i ugnen.
Låt svalna.
Stek lök och svamp i smör. Salta och peppra. Lägg i dragon, fond, svartvinbärssmaken och grädden. Låt koka upp och koka till dess att 1/3 av vätskan kokt bort.
Häll över i en matberedare och kör till dess att du får en mousse konsistens.
Stansa ut runda ringar i smördegen med en tunn kaffekopp eller liknande. Dela upp ringarna i tre lika stora högar.
Lägg ringarna från ena högen och spritsa på svampmousse. Lägg på en ring till och spritsa mer mousse. Lägg på den sista ringen på toppen.
Heta upp smör och stek dekorsvampen mycket varmt bara någon minut. Placera bitar av dekorsvampen längst upp. Strö över gräslök och droppa på lite citron.