Svampcanapéer
Fullständigt perfekt med ett glas champagne innan maten eller bara för att njuta av ett bra möte mellan vin och mat.
Detta behöver du till fyra personer:
250 g färska skogschampinjoner
2 matskedar smör
2 schalottenlökar, finhackade
1 tesked koncentrerad kantarellfond
2 matskedar torrt vitt vin
1 dl vispgrädde
salt och peppar efter smak
4 skivor vitt bröd skuret i trekanter utan kanter.
smör att steka brödet i
2 matskedar finhackad gräslök
Så här gör du:
Hacka svampen fint.
Smält smör i en stekpanna. Lägg i löken och stek den mjuk, men utan att den får färg. Det tar ca 3 minuter.
Lägg i den hackade svampen och rör om. Låt steka tillsammans med löken på medelvärme i ca 5 minuter. Rör om då och då. Lägg i vin och fond. Rör om och lägg på lock. Låt sjuda i ytterligare fem minuter. Ta av locket och fortsätt koka under omrörning så att det mesta av vätskan kokar bort.
Lägg i grädden och rör om. Smaka av med salt och peppar. Rör om och låt det reducera så att det tjocknar.
Steg brödtrekanterna i smör så att de får färg. Fördela svampröran över bröden och toppa med lite hackad gräslök.