Svamppasta med smörsås
Väldigt vacker och god rätt som passar hela året och som går suveränt till fylligt rött vin.
Detta behöver du till fyra personer:
Bandpasta med ägg i efter hur hungriga ni är, (t.ex Pappardelle)
6 dl halverade champinjoner
1 matsked pressad vitlök
1 matsked finhackad färsk Oregano
1 matsked finhackad persilja
1 matsked koncentrerad kantarellfond
100 gram smör
1 dl vitt vin
1 matsked vitvinsvinäger
70 gram hyvlad parmesan
salt och peppar efter smak
Olivolja att steka svampen i
Så här gör du:
Hetta upp oljan i en stor stekpanna.
Lägg i den pressade vitlöken och stek hastigt utan att den får färg
Lägg i den halverade svampen och stek den till dess att den börjar ge vätska. Salta och peppra. Ta svampen med vitlöken ur stekpannan och lägg i en skål.
Koka pastan som det anges på förpackningen i saltat vatten. När den är klar häller du bort vattnet.
Smält smöret i en kastrull och koka samman med vinet, kantarellfond, persilja, vinäger och Oregano. Salta och peppra.
Reducera ner smörsåsen så att den tjocknar. Häll såsen över pastan och vänd runt så att pastan täcks helt av smörsåsen. Vänd ner svampen försiktigt.
Lägg i serveringsskål eller tallrik och hyvla över parmesan. Servera direkt.