Svampsås som passar till allt
Det är en användbar sås som du kan ha till ditt grillade kött, den rökta laxen, som pastasås eller i en bakad potatis. Den verkar fungera till det mesta.
Det här behöver du till fyra som pastasås:
2 msk smör
1 msk olivolja
400 g skogschampinjoner i skivor
salt och peppar efter smak
3 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 gul lök, mycket finhackad
2 dl vitt vin
2 msk kantarellfond
1 msk pressad citron
3 dl tjock grädde
2 dl finriven Parmesan
2 kvistar färsk timjan
8 cl mörk rom eller konjak
Så här gör du:
Smält smöret tillsammans med oljan i en stekpanna.
Lägg i löken och vitlöken och låt den steka på medelvärme till dessa att den mjuknar, men inte får färg.
Lägg i den skivade svampen och salta och peppra. Rör om och låt steka tillsammans i fem minuter.
Häll i vitt vin, fond, citron och rom. Skrapa upp allt från botten och låt koka samman. Lägg i timjankvistarna.
Häll i grädden och lägg i den rivna osten. Låt sjuda under omrörning till dess att osten smält och du fått en jämn konsistens.
Koka pastan enligt instruktioner. När pastan är klar häll av vattnet och häll ner den kokta pastan i svampsåsen och vänd så att det blandas ordentligt. Servera.